– Du er ikke dum, selv om du har det dumt

Barnelege og barnepsykiater Irene Bircow Elgen har møtt mange barn og unge som har det vanskelig. – De kan være tøffe på overflaten, men trenger noen som ser at de ikke er dumme, selv om de har det dumt, sier hun.

I møte med barn og unge som har det vanskelig, opplever jeg ofte at det er små ting i hverdagen som skal til for at livet kan bli noe bedre.

Ida er én av de jeg har blitt kjent med.
Hennes historie er dessverre ikke unik.

Ida har ingen venner, og i skolegården har hun gjort noen dumme ting som gjør at de andre ikke vil være med henne. Dette øker følelsen av å være utenfor og opplevelsen av å være ensom.

«Jeg prøvde jo bare å komme meg inn i venneflokken», forteller Ida. Men egentlig har hun det så vondt inne i seg at hun egentlig bare har lyst å skrike til dem alle sammen.

Å ha det vanskelig inne i seg, kan være vanskelig å se på utsiden. Det vonde og vanskelige vil de fleste aller helst ikke vise frem eller dele med noen. Derfor kan det ta tid for andre å forstå at Ida har det vanskelig.

Det å anerkjenne at noen ganger er livet faktisk ganske kjipt, er en stor utfordring. Ida tror – som så mange andre – at hun er den eneste som kan ha det kjipt, og at alle de andre fikser livet.

Det er lett å gjøre dumme ting når man har det vondt inne seg. Du kan gjøre noe dumt mot deg selv, eller du kan rette det ut mot andre personer. Noen ganger til og med mot de som du jo egentlig slett ikke vil gjøre noe dumt mot.

Hvordan kan vi møte en som har det slik som Ida? Hvordan kan du være den som gjør det – og skaper en god kontakt som kan snu hennes hverdag? Jeg vil trekke fram fire viktige momenter:

1. Snu deg til henne I møte med Ida kan du være en som snur seg til henne, i stedet for å vende deg vekk. Dette handler om å vise tydelig at du ser og anerkjenner henne.

Å vende seg vekk er å røpe forakt, som ved å himle med øynene eller rynke på nesa. Det er en effektiv metode for å fryse henne ut. Og Ida har allerede mange slike opplevelser bak seg.

Hun har hørt vonde ord som ikke bare sårer voldsomt, men som også kan skade og ødelegge selvbildet. Vær den som bygger det opp!

2. Bruk gode ord
Noen gode ord i rett tid kan være som søt honning for selvbildet – en kraft som får sår til å gro.

Vil du være den som gjør det? Bruk de gode ordene til å invitere «din» Ida inn i venneflokken, be henne med på ting som skjer, send henne en melding, eller skriv noe pene ord til henne under et bilde hun deler.

Vær den som sier «hei» når du ser henne, som sier «det er så fint å se deg«. Dette er ting som gjør utrolig godt for den som føler seg utenfor.

3. Bruk det gode blikket Ida er en som ofte er redd for hva de andre skal si eller gjøre mot henne. Så når hun likevel forsøker å fortelle noe, trenger hun en som ser henne.

Vær den som smiler vennlig for å bekrefte henne, og som gjerne gjør et lite nikk med hodet når hun snakker. Dette gir henne et tydelig signal som forteller at «jeg ser deg, jeg hører deg – og jeg liker det jeg hører».

4. Se etter de gode tingene
Din egen tolkning av barnet eller ungdommen er viktig. Tenk at «de er ikke dumme, men de kan ha det dumt». Dette hjelper deg å se etter de gode tingene, og skape større medfølelse og lyst til å være den som gjør noe godt for dem.

En som Ida kan virke tøff på overflaten og ikke se ut som hun trenger at noen er god med henne. Men alle de barn og unge jeg har møtt, er som alle oss andre: Vi trenger at noen bryr seg og er gode mot oss. Vær den som gjør det.

Øvelse gjør mester, begynn i det små

Når du blir «den som gjør det» for å snu en annens hverdag, vil du vise den andre respekt, vise at du bryr deg, at du regner med henne, og være den som gjerne sier noe fint til Ida – og de som har det som henne.

Dette vil gjøre en stor forskjell. Noen ganger kan det oppleves kleint å skulle si noe fint til en annen, men min erfaring er at øvelse gjør mester. Så å begynne i det små. Da er du godt i gang med å være den som gjør det.

Om Irene Bircow Elgen

Irene Bircow Elgen er barnepsykiater og barnelege, seksjonsoverlege og forskningsleder ved Psykisk helsevern for barn og unge i Helse Bergen og professor ved Universitetet i Bergen.

Kavlifondet støtter utvikling av den kommende foreldreugaven av VI-appen, hvor Irene Elgen er en av fagekspertene som skal gi god, faglig forankret støtte til foreldre med råd og informasjon. Les mer her.