– Bare vis at du vil være der

En enkel tekstmelding fra en klassekamerat er eksemplet psykolog Maria Østhassel gjerne bruker for å vise hvordan du kan være en som gjør det.

– Det ikke alltid så lett å vite hva man skal si når noen har det vanskelig, sier Maria Østhassel.

Maria er psykologen bak kontoen @psyktdeg på sosiale medier, der hun tar opp ulike temaer innen psykisk helse med både glimt i øyet og et erfarent blikk for alvoret bak.

Hun bidrar til «Vær den som gjør det»-kampanjen med et helt konkret råd til alle oss som gjerne vil være med på å snu noens hverdag.

– Vis at du vil være der

– Veldig ofte så hjelper det å bare vise at man vil være der for den som strever, og ikke vegre seg av frykt for å si noe feil, understreker Maria.

Hun opprettet @psyktdeg da Norge stengte ned i mars 2020. Hensikten var å fortsatt kunne nå ut til barn og unge med informasjon, tips og råd om hvordan de kan ta vare på sin egen psykiske helse.

Når Maria skal dele et råd om hvordan vi alle kan hjelpe andre, viser hun gjerne til en helt konkret hendelse:

– Jeg snakket med en ung gutt som hadde mistet en forelder til selvmord. Han gikk inn i en dyp sorg og var borte fra skolen i tre uker. Da han kom tilbake til skolen og fortsatt var svært trist og nedstemt, opplevde han at ingen snakket til ham, forteller Maria.

Den enkle meldingen var nok

– Han begynte å kjenne på skam over det han hadde opplevd. At det både var vondt og skamfullt å ha mistet en forelder, og han mistenkte at det var derfor ingen snakket til han.

Men en dag var det en gutt i klassen som sendte ham en melding hvor han skrev:

«Det du har opplevd må være jævlig. Vet ikke hva jeg skal si, men kan jeg komme bort og game?».

Maria vet at denne ene meldingen betydde svært mye for gutten som sørget, og førte til at de to hang sammen foran skjermen i ukene etter. Uten å si så mye. Men gutten opplevde likevel at han hadde en venn i sorgen.

– Her kan vi lære at det gjerne er slik som klassekompisen sa, at det ikke alltid er så lett å vite hva man skal si når noen har det vanskelig. Men veldig ofte så hjelper det veldig å bare vise at man vil være der for dem, understreker Maria.

– Ved å være sammen i stillhet, kan det gjerne være lettere å bearbeide sorg. For det er ikke alltid at ord strekker til. Men handlinger kan være et plaster på såret.

Om Maria Østhassel

  • Arbeidet som psykolog hos BUP ved Sørlandet Sykehus fra 2016 til 2020
  • Startet i jobben som kommunepsykolog i Farsund i 2020
  • Vant Åse Gruda Skard-prisen i 2020
  • Startet kontoene @psyktdeg på TikTok, Instagram og Facebook våren 2020, hvor hun formidler informasjon, råd og tips om psykisk helse
  • Har i år gitt ut boken “Psykt deg – hva er det egentlig som foregår på innsida?” (Frisk Forlag)
  • Nominert til Årets ledestjerne av Dagens Næringsliv og “Årets influenser” i Vixen Awards i 2021
  • Kavlifondet støtter Maria Østhassels drift av kontoene @psyktdeg (TikTok, Instagram og Facebook) i 2021, samt produksjonen av Snapchat-serien “Merkelapp” rettet mot ungdom. Les mer her.

© Kavlifondet - Postboks 7360 - 5020 Bergen