– Bare vis at du vil være der for den som strever 

En enkel tekstmelding fra en klassekamerat er eksemplet psykolog Maria A. Østhassel gjerne bruker for å vise hvordan du kan være en som gjør det.

– Det ikke alltid så lett å vite hva man skal si når noen har det vanskelig, sier Maria A. Østhassel.

Psykologen fra Farsund står bak kontoen @psyktdeg på sosiale medier, der hun tar opp ulike temaer innen psykisk helse med både glimt i øyet og et erfarent blikk for alvoret bak.

Kavlifondet støttet hennes drift av kontoene @psyktdeg på TikTok, Instagram og Facebook i 2021, samt produksjonen av Snapchat-serien “Merkelapp” for ungdom. Les mer her

– Vis at du vil være der

– Veldig ofte så hjelper det å bare vise at man vil være der for den som strever, og ikke vegrer seg av frykt for å si noe feil, understreker Maria, som opprettet @psyktdeg da Norge stengte ned i mars 2020.

Det gjorde hun for å kunne nå ut til barn og unge med informasjon, tips og råd om psykisk helse selv om samfunnet var nedstengt.

Med bakgrunn fra sang og scene, tok hun i bruk kreative verktøy for å nå ut. Gjennom hele pandemien har Maria snakket, skrevet, sunget og danset viktige, nære budskap om psykisk helse til til et stadig økende antall følgere.

Når vi ber henne dele et råd om hvordan vi alle kan være den hjelper, forteller hun en helt konkret historie .

– Jeg snakket med en ung gutt som hadde mistet en forelder til selvmord. Han gikk inn i en dyp sorg og var borte fra skolen i tre uker. Da han kom tilbake til skolen og fortsatt var svært trist og nedstemt, opplevde han at ingen snakket til ham, forteller hun.

Den enkle meldingen var nok

– Han begynte å kjenne på skam over det han hadde opplevd. At det både var vondt og skamfullt å ha mistet en forelder, og han mistenkte at det var derfor ingen snakket til han, fortsetter hun.

Men en dag var det en gutt i klassen som sendte ham en melding hvor han skrev:

«Det du har opplevd må være jævlig. Vet ikke hva jeg skal si, men kan jeg komme bort og game?».

Maria vet at denne ene meldingen betydde svært mye for gutten som sørget, og førte til at de to hang sammen foran skjermen i ukene etter. Uten å si så mye. Men gutten opplevde likevel at han hadde en venn i sorgen.

– Her kan vi lære at det gjerne er slik som klassekompisen sa, at det ikke alltid er så lett å vite hva man skal si når noen har det vanskelig. Men ofte så hjelper det veldig å bare vise at man vil være der for dem, understreker Maria.

– Ved å være sammen i stillhet, kan det gjerne være lettere å bearbeide sorg. For det er ikke alltid at ord strekker til. Men handlinger kan være et plaster på såret.

Trenger du noen å snakke med? Det fins både ringe- og chattetjenester:

• Ved akutte situasjoner, ring legevakten på 116 117 eller nødnummer 113.

 Mental Helse: 116 123

 Kors på halsen/Røde Kors (for unge under 18 år): 800 33 321

 Kirkens SOS: 22 40 00 40

Om Maria Abrahamsen Østhassel

  • Står bak kontoen @psyktdeg i sosiale medier, hvor hun formidler forskjellige temaer innen psykisk helse med både humor, alvor og engasjement
  • Psykolog hos epsykt.no
  • Arbeidet som psykolog hos BUP ved Sørlandet Sykehus fra 2016 til 2020
  • Forfatter av boken “Psykt deg – hva er det egentlig som foregår på innsida?” (Frisk Forlag 2021)
  • Åse Gruda Skard-prisen 2020. nNominert til Årets ledestjerne av Dagens Næringsliv og “Årets influenser” i Vixen Awards i 2021.
  • Kavlifondet støttet Maria Østhassels drift av kontoene @psyktdeg (TikTok, Instagram og Facebook) i 2021, og produksjonen av Snapchat-serien “Merkelapp” rettet mot ungdom. Les mer her.